Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Gymträning och 5:2 – går det ihop?

25 mars 2014

Kan jag träna på gymmet den dagen som jag äter 500 kcal (5:2)
Kakan

Mitt svar till Kakan:

Visst kan du träna på gymmet under en fastedag. Rent logiskt borde du orka mest på förmiddagen när du fortfarande har en hel del energireserver kvar i muskler och i levern (i form av glykogen). Styrketräning kräver inte så mycket snabb energi som ett långt konditionspass, så det finns faktiskt de som kör ett tufft styrkepass strax innan man bryter fastan för att ta ut det allra sista av energireserven. ”The Warrior Diet” bygger just på denna princip, men den är nog mest till för dem som tränar extremt, typ body building och det kanske inte är det allra nyttigaste för oss på en mer vanlig träningsnivå.

Som i de allra flesta fall när det gäller 5:2 kan man anpassa metoden efter sig själv och sitt eget välbefinnande. Prova dig fram – troligen upptäcker du att du orkar mer än du kunnat föreställa dig, även under fastedagarna.

Om du vill vara riktigt smart och se till att få ut mesta möjliga av ditt träningspass, kan du se till att använda dina 500 kalorier på ett klokt sätt. Ät då ett mål mat ca 2 timmar innan träningen, kanske 1/2 avokado och lite keso/kesella lätt. Efter träningen äter du inom 1/2 timme något proteinrikt men även lite kolhydrater för att musklerna snabbt ska få ny näring och återhämta sig, kanske en knäckemacka med ägg. På dessa två mål går det åt 250-300 kcal och du har ca 200-250 kcal kvar till resten av dagen.

Lycka till med både träning och fasta!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar