Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Går inte ner trots mindre kolhydrater…

21 januari 2015

Hej! Jag undrar om varför jag går upp vikt när jag inte äter lika mycket kolhydrater som innan. I skolan drar jag ner på kolhydraterna, äter mer protein och grönsaker i skolan. Sen äter jag lite av kolhydraterna hemma. Typ 3 skedar ris annars skippar jag det ibland. Och jag ska nu börja träna 2 gånger i veckan (friidrott) så min fråga är varför känns det som jag går upp i vikt. Går inte ner. Måste jag tänka på något speciellt? Mvh M.M

Hej M.M

Alltid när det är frågor om viktminskning är det avgörande hur energibalansen ser ut. För att gå ner i vikt måste du äta färre kalorier än din kropp gör av med – det är egentligen ganska enkel matematik. Problemet ligger i att få koll på sitt eget energiintag respektive energiförbrukning, men här får man testa sig fram för att få önskad effekt.

När du nu minskar på kolhydraterna ökar du istället mängden protein och kanske även fett och då hamnar du troligen på samma energiintag som innan och då händer inget på vågen.

Du säger inget om din vikt, så jag kan inte avgöra om du verkligen behöver gå ner i vikt. Men om du har en äkta övervikt bör du se till att registrera ditt matintag, dvs räkna kalorier för att få koll på vad du behöver dra ner på.

Om du nu ska träna på en ganska tuff nivå är det samtidigt viktigt att du äter ordentligt och allsidigt. Ät ett mål ca 2 timmar innan ett träningspass och se även till att äta inom en halvtimme efter passet för att kroppen ska återhämta sig så snabbt som möjligt. Bläddra gärna bakåt i mina blogginlägg för att få mer information. Jag har skrivit ganska mycket om liknande saker.

 

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar