Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Fortsättning på 5:2-frågorna!

20 maj 2014

Jag fortsätter att skörda bland alla frågor som kommer in! Kul att intresset är så stort men tyvärr hinner jag inte besvara alla frågor. Många är dock lika varandra, så du som inte hittar just din fråga, kanske kan hitta en liknande!

Fråga 1:

Jag har 5:2-at i snart 1 år och mår bra med det. Min fråga är, ibland händer det saker som gör att man har svårt att hitta 2 dagar som kan fungera. Så blev det för mig denna vecka. Jag gjorde då på följande sätt: jag åt som vanligt fram till efter lunch på måndag sedan 500 kalorier fram till efter lunch på tisdag. Vad tror du om det. Torsdag blir som vanligt. Lieselotte

Svar till Lieselotte:

Jag tycker att du gör helt rätt som anpassar metoden efter din praktiska verklighet. Eftersom du är konsekvent för det mesta gör det ingenting om det blir lite sisådär enstaka dagar. Du kan ju till och med hoppa över en vecka om det inte fungerar. Så gör jag själv numera när jag ska på semesterresa eller liknande. Jag  vet att jag vill tillbaka till min  halvfasta i vardagen och det blir inte som att börja om på nytt!

Fråga 2:

Hej Marie, Tack för en trevlig och inspirerande bok. Kunde inte sluta läsa när jag väl börjat. Även tack för alla fantastiskt goda recept.

Du skriver i recepten ” basmusli ” ? vilka sorter kan man köpa, många innehåller ju otroligt mycket socker ? Jag ska äta ca 1400 per dag, vad händer om jag äter mindre?

Tack på förhand
Birgit

Svar till Birgit:

Tack Birgit! Så glad jag blir att höra att du tycker om min bok! Jag är väldigt stolt över den! När jag skriver basmüsli menar jag alla sorter som är nyckelhålsmärkta och helst inte innehåller något tillsatt socker. Detta med kolhydrater och socker i produkter kan vara väldigt förvirrande. Ibland finns ju naturligt socker i form av t ex russin i müslin och i mejeriprodukter finns den naturliga sockerarten laktos utan att yoghurten är sötad, men om man följer nyckelhålsmärkningen kan mängden inte överskrida Livsmedelsverkets rekommendation.

 

Om du följer 5:2 med 500 kcal 2 dagar i veckan och under ätdagarna äter så lågt som 1400 kcal riskerar du att på sikt missa några viktiga näringsämnen. Under en kortare period, typ ett par månader är det ingen fara och inte heller vid enstaka tillfällen, men för att du ska vara säkerställd att få i dig allt som kroppen behöver bör du äta ca 1500 kcal/dag i snitt

Dela
Tweeta
Maila

3 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar