Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Förbränning och matsmältning

28 april 2014

Hur vet man om man har långsam matsmältning och låg förbränning trots ett aktivt liv med familj, yrke som förskollärare, tränar i snitt 4 pass i vecka, varierat med kondition och styrka.

Kan man mäta förbränningen?

Försöker ändra mina kostvanor för att tappa 5 kilo till. Ett stort problem tycker jag är när man, som jag, arbetar inom förskolan där vi äter pedagogiskt vilket innebär att jag bör äta av allt som serveras. Det är svårt att byta ut livsmedel. Det är också så alla former av nötter, mandel och sesamfrön är förbjudet inom skolans/förskolans lokaler. Min lösning bör väl vara att ta mindre portioner? Svårt tycker jag då jag redan nu försökt att byta ut det mesta av kolhydraterna i maten mot grönsaker. Jag har slutat med godis och minskat ned med fika på kvällarna, tränar i snitt 4 pass i veckan. Men jag har bara gått ned 4 kilo på 4 månader… Jag äter med grönsaker nu än någonsin förr. Varierat med rotfrukter och färska grönsaker. Min last kan nog vara ostmackor som kan bli 1-4 /dag.

Charlotte

Det här var flera frågor på en gång men jag ska försöka bena ut det hela:

Ja, man kan mäta sin förbränning men det är en ganska komplicerad historia och oftast ganska meningslöst. Det är bättre att göra en kostregistrering under en längre tid och samtidigt se vad som sker på vågen – då hittar du var din egen förbränningsnivå ligger. Om det är så att du har försämrad ämnesomsättning på grund av en underfunktion i sköldkörteln, går det att mäta med ett enkelt blodprov på vårdcentralen, men då har du troligen fler symptom än att du har svårt att gå ner i vikt.

Jag tycker att du först ska skriva upp allt vad du äter för att få en bild av ditt energiintag. På MåBras hemsida finns en  kaloritabell och om du blir medlem i 5:2-klubben får du dessutom ett verktyg för att summera allt du äter. Annars går det bra med papper och penna.

Det är lätt att få i sig mer än man tror och att hamna högre än vad kroppen gör av med är inte alls svårt tyvärr. Men genom att hålla koll på det man äter blir man medveten och det kan räcka för att vikten ska minska.

Att nötter och mandel är förbjudet i skolan är ingen nackdel eftersom dessa är en veritabel  kalorifälla. Du är inne på helt rätt väg att du ska minska portionerna och då främst av de livsmedel som ger mycket energi för mättnaden. Ät kött, fisk, ägg, grönsaker, rotfrukter men håll igen på alla såser. Ta små portioner av ris, pasta, smörgås, ost och feta charkuterier. Ät frukt och bär men inte i överdrivna mängder. Ta mycket av grönsakerna förutsatt att de inte badar i dressing.

Du har ändå gått ner 4 kilo och det är väl jättebra. Du har redan gjort betydande och riktigt bra förändringar i ditt kosthåll, så jag tycker att du ska fortsätta på den vägen. Om du vill öka farten får du kanske ompröva dina ostmackor.  Beroende på vilket bröd och vilken ost du väljer kan 4 ostmackor på en dag lätt ge dig mellan 4-600 kcal extra om dagen vilket motsvarar 1/2 kg i veckan ungefär….. Om du har svårt att avstå dem – bestäm dig för 1 macka och välj då gärna knäckebröd och en mager ost så hamnar du under 100 kcal – en STOR skillnad i längden!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar