Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Finns det protein i en potatissoppa?

13 januari 2016

Fredrik undrar har det kan bli så högt proteininnehåll i en soppa. Så här skriver han: ”Vi håller precis på att tillaga Palsternacks- och potatissoppan som man hittar i nr 1, 2016. Det doftar ljuvligt i köket och vi tror det kommer bli väldigt gott! Men… det vi fastnade för var näringsinnehållet som bla listar proteinmängden i receptet till 24% vilket låter kanonbra för oss som tränar. Fast hur kan proteininnehållet vara så högt när inget man stoppar i soppan innehåller så mycket protein? Nu har jag varit noga för att jag inte ska missa nåt och jag har sett att varken potatis, palsternacka, gul lök eller vatten innehåller mer än nån enstaka procent protein. Det proteinrikaste i rätten är räkorna men de ligger på under 20% protein och de är en väldigt liten del av rätten! Ni får gärna räta ut mina frågetecken!

Mitt svar till Fredrik: Tack för en bra fråga som ger mig anledning att förklara lite om förhållandet mellan de olika energigivande näringsämnena. Härligt att höra att själva receptet uppskattas och ännu bättre blir det säkert när du läst mitt svar.

Kokta räkor som vi använder i detta recept ger ca 24 g protein, 1 g fett och 0 g kolhydrater/100 g, men i procent räknat blir det helt annorlunda. Då räknar man ju på hur stor del av energin som kommer från respektive näringsämne och i detta fall blir det 91 % från protein  och 9 % från fettet eftersom energiinnehållet i ett gram fett är ca 9 kcal mot proteinets (och kolhydraternas) ca 4 kcal/g.

100 g potatis ger ca 2 g protein och 16 g kolhydrater och lite mer än 0 g fett, men  i procent räknat blir det 10 % protein, 1 % fett och 89 % kolhydrater

Hela den här rätten inklusive räkor, yoghurt och bröd ger i gram räknat per portion ca 25 g protein, 10 g fett och 48 g kolhydrater och i procent blir det faktiskt 26 % protein, 22 % fett och 52 % kolhydrater.

Hoppas du förstår hur jag menar Fredrik, annars får du höra av dig igen. Du – och naturligtvis alla andra – är välkomna att skicka frågor till mig, så svarar jag så många jag hinner. Det går bra att skicka frågor via MåBras hemsida eller maila direkt till marie.tegner1@gmail.com.

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar