Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Färskpotatisens lov

29 maj 2015

Åh, nu börjar den äntligen komma till överkomligt pris, alltså den svenska färskpotatisen. Idag köpte jag för 14 kronor kilot och det tycker jag att den är värd, även om jag vet att handlarna snart kommer att sälja den till förlustpris. Till midsommar – om inte förr – brukar den säljas för typ 99 öre, men den är värd betydligt mer än så.

Vi blinkar inte för att ge 25 kronor för äpplen, och jordäpplena är vår fantastiska stapelföda, så runt tian kan vi gott betala, så får vi en bra produkt och bonden kan leva på sin odling.

Att sitta ute på trappan i mitt sommarparadis på Öland och skrapa potatis med en lagom slö kniv är en ren njutning för själen. Idag i denna vårkyla kunde jag inte ens sitta på balkongen här i Hammarby Sjöstad, så det fick duga att stå vid diskbänken och känna hur det lösa skalet bara glider av. Jag gör hellre så än borstar – det är en gamma ärvd vana från min salige far och jag tycker det är mysigt och potatisen blir snygg!

Den som tror att man blir tjock av potatis har fel. Man blir tjock av att äta för mycket oavsett vad det är och potatisen är ingen GI-bov utan ett livsmedel med högt mättnadsindex. Så det så! Potatis är inte bara nyttigt, det är ju vansinnigt gott också och särskilt så här i början på säsongen innan jag har blivit bortskämd med den varje dag – då är det nästan lika gott som sparris, dillkokt eller kanske ugnsstekt med pyttelite olivolja och kvistar av rosmarin eller timjan. Mummms! Ät och njut!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar