Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Får du i dig tillräckligt mycket D-vitamin?

17 december 2015

Tidigare har det sagts att de flesta människor klarar sig på det D-vitamin som kroppen bildar under sommarhalvåret när huden solbestrålas tillsammans med det tillskott vi får genom vissa livsmedel.

Den som reser till solen under vintern får ett extra tillskott, men alla har inte den möjligheten. Personer med mörk hud och heltäckande kläder har särskilt svårt att bilda tillräckligt med D-vitamin och dit hör alla barn som bör skyddas mot stark sol och många äldre som inte kommer ut så mycket.

Food sources of vitamin D

Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår nu Livsmedelsverket att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu. Dessutom rekommenderas vissa grupper att även äta kosttillskott för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern.

På Livsmedelsverkets hemsida läser jag följande:

  • Kosttillskott med D-vitamin rekommenderas till följande grupper:
  • Alla barn under två år
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus

Jag skulle vilja lägga till att personer som äter kaloribegränsad mat, dvs alla som vill gå ner i vikt och därför har ett lägre näringsintag bör se till att öka sitt intag av D-vitamin, särskilt om du inte äter fisk och berikade mjölkprodukter.

Ta dig en funderare om du är i riskzonen och kolla i så fall på apotek eller hälsokostbutik vad som kan vara lämpligt just för dig.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar