Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Få balans och viktnedgång med tallriksmodellen!

23 maj 2016

Tallriksmodellen är ett gammalt pedagogiskt verktyg för att ge en enkel bild av hur man kan fördela livsmedlen i en måltid på ett bra sätt. Den har sett ungefär likadan ut i alla år, men nu har man även tagit hänsyn till att vi är väldigt olika som individer och att vi framförallt rör oss olika mycket.

Så här ser Livsmedelsverkets nya version av tallriksmodellen ut:

ContentDefault

Den här bilden säger inget om hur mycket vi bör äta, utan här handlar det mer om hur fördelningen mellan olika livsmedelsgrupper bör se ut. Den stora skillnaden mot tidigare är att man har minskat på mängden kolhydrater från potatis, pasta och ris/gryn för de personer som inte rör sig speciellt mycket i vardagen. Istället ska grönsaksdelen på tallriken utökas. Detta för att få samma volym totalt sett, men färre kalorier eftersom grönsakerna ger mindre energi än t ex bröd och potatis. Proteindelen är alltså densamma, så det här är inte en svängning mot LCHF-kost.

Vill man använda den här modellen för viktnedgång måste man även anpassa mängden mat och det gör man enklast genom att kostregistrera allt man stoppar i sig. Du kan använda MåBra:s kaloritabell eller föra matdagbok på 5:2-klubbens hemsida.

För den som behöver gå ner i vikt kan det vara värt att notera att tallriksmodellen inte innehåller några sötsaker/kakor/godis/läsk/chips. Inte heller alkohol finns med. Det är självklart så att dessa livsmedel inte behövs i vår kost för att kroppen ska må bra. Ändå finns de och det är väl det som är det verkliga problemet. Vi lockas av godsaker som ger oss olika typer av kickar. Inte är set så värst svårt att få tag på heller när godiset står strategiskt placerat i butikerna. Kroppen signalerar att den vill ha mer bara av åsynen av en chokladkaka och för den som inte kan stoppa kommer viktökningen som ett brev på posten.

Jag och många andra har skrivit spaltkilometrar om hur man kan undvika att hamna i fallgropen men till syvende och sist måste motivationen ta plats innanför skjortan. Det handlar om att verkligen VILJA förändra och att träna på att klara av det. I den träningen ligger också att hantera motgångar och att inte se ett tillfälligt misstag som en ödesdiger katastrof. Alla trampar snett ibland, men det betyder inte att det är kört. Jag brukar ta mina egna tokskaper som exempel och det kommer jag att fortsätta med – inte minst för att visa att det aldrig är kört.

Så även om tallriksmodellen endast innehåller nyttig mat, så får man se ”godsakerna” som en tillåten guldkant, men som inte ska finnas med i den vardagliga kosten. Lördagsgodisvanan kan få följa med i vuxen ålder!

 

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar