Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

En påse godis till lunch?

29 januari 2014

Nya regler för nyckelhålsmärkning!

Nu har Livsmedelsverket utrett hur den gröna nyckelhålsmärkningen ska användas. Många tror att det enbart står för fettsnål mat, men även andra hälsoaspekter vägs in när man bedömer om ett livsmedel ska få använda det gröna nyckelhålet.

Enligt en artikel i DN igår (27/1) får vi svenskar i oss dubbelt så mycket salt som rekommenderas, och att vår sockerkonsumtion är på tok för hög visste vi redan. Därför föreslås nu att salt- och sockerhalterna sänks för att produkterna ska få märkas med den hälsosymbol vi blivit vana att titta efter.

Jag brukar ibland föreslå att man kan kika efter nyckelhålsmärkningen om man är tveksam till om en produkt är nyttig eller inte. Då handlar det exempelvis om bröd, müsli eller färdigmat. Därför tycker jag att det är bra att man nu reviderar socker- och saltmängderna som får förekomma om produkten ska få nyckelhålsmärkas. Det är uppenbarligen alldeles för mycket salt i många livsmedel och det är t ex många fruktyoghurtar som innehåller onödigt mycket socker. Äter man dessutom sin sötade yoghurt med en sockrad müsli blir måltiden lika sockerrik som en påse godis.

godis

Jag fick ett tips av en läsare för en tid sedan som jag gärna upprepar: Blanda vanlig naturell yoghurt med vaniljpulver, så får du en härlig vaniljsmak utan att tillsätta socker. Vill man nödvändigtvis ha en söt smak är en annan väg att blanda lika delar fruktyoghurt med den naturella. Då har man i alla fall halverat sockermängden i sin portion. Väljer man då en osockrad müsli blir det stor skillnad på näringsinnehållet. Kanske du vill göra din egen müsli? Prova gärna mitt recept som är gott och nyttigt!

musli

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar