Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

En annan fråga om 24-timmarsfastan

9 augusti 2016
Här svarar jag på en fråga om hur mycket man ska äta till middag efter en 24-timmars fastedag.

5:2-klubbens hemsida kan man ställa frågor direkt till mig, till Marlene Gustawson och till Ola Lauritzson. Ibland kommer det frågor som jag tycker att fler än medlemmarna kan vilja ta del av och då svarar jag även här i bloggen. Ibland kommer det även följdfrågor så att det blir en konversation – jättekul! Så här skriver Tomas:

När jag gjort mina 24 timmar, är det då viktigt att hålla kvar vid max 600 kalorier, på middagen den dagen. Eller är det normalätning som gäller, vilket ibland kan bli några kalorier till?

Hej igen Tomas, kul att du återkommer! 24-timmarsmetoden sätter ingen exakt gräns för hur många kalorier du får äta när du bryter fastan. De 600 kalorierna du nämner hänger ihop med 5:2-metoden då du har 600 kcal att fördela under hela fastedagen.

Men jag tänker också så här – om du vill och behöver gå ner i vikt är det lite upp till dig själv på vilket sätt du vill genomföra din viktminskning. Vill du få en snabb start med tydliga resultat eller är du beredd på att det ska få ta sin tid? I det första fallet måste du vara konsekvent och vara beredd på att offra lite mer av livets njutningar medan du annars kan kosta på dig att lägga på några extra kalorier.

Om du äter en middag kl. 18.00 dag 1 och sedan fastar 24 timmar kan du välja att sedan äta en – vad jag kallar ”vanlig” middag på 5-600 kcal. Jag vet inte riktigt vad du menar med ”normalätning”. Om det innebär 100-200 kcal extra har du fortfarande skaffat ett rejält energiunderskott, men om du kompenserar genom att äta en rejäl pizza på 1500 kcal och dessutom en öl och sedan på kvällen tar en skål med glass…då har du snart kommit upp i ditt vanliga energiintag och då får du ingen viktminskning alls. Till din konkreta fråga: Nöj dig med en middag på 5-800 kcal för ett långsiktigt bra ner-i-vikt-resultat.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar