Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Det hänger på storleken!

13 oktober 2016
Hur många kalorier är det egentligen i en banan?

Jag fick en fråga på 5:2-klubbens hemsida som var lite kul:

Eftersom jag vill göra rätt för att få rätt resultat så undrar jag lite; era kcal-beräkningar på 5:2 är inte samma som på måbra*s andra kcal-koll. Tex banan är över 100kcal på måbra, medans det är 76 på 5:2 (som också är måbra). Ska jag för säkerhets skull lägga mig lägre per dag? Det känns extra viktigt på fastedagarna.

jigglypuff39

Bra att du vill göra rätt och ha koll – och vilket falköga 😉 Om du snabbsöker på kalorikollen får du helt riktigt fram 76 kcal men om du söker via den noggrannare kaloritabellen står det 106 kcal. Skillnaden är att tabellen räknar med 110 g banan vilket är en medelstor. I kalorikollen står det ingen vikt alls, men här har man säkert räknat med en ganska liten banan.

Vill du göra helt rätt ska du använda MåBra:s kaloritabell som har viktangivelser som du kan kolla mot, den är korrekt och använder Livsmedelsverkets databas. Hoppas du förstår min förklaring och skillnaden – det hänger alltså på storleken 🙂
//Marie

När vi nu ändå pratar om bananer och kalorier så är det dessutom ganska stor skillnad på mogna och omogna bananer. Ju brunare och mognare en banan är, desto högre sockerinnehåll. När bananerna mognar omvandlas stärkelsen successivt till socker och GI-värdet stiger också. Du håller dig alltså mätt längre på en gul  eller tom grönaktig banan.

Raw Organic Yellow Baby Bananas

Såna här små kanariska bananer är jättegoda,men de smakar ännu sötare än de vanliga, så de har säkert också ett högt GI.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar