Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Bästa hälsodrycken

17 november 2015

På MåBras hemsida läser jag om 7 anledningar att dricka vatten. Det är något jag verkligen kan skriva under på även om jag samtidigt tycker att man inte ska överdriva sitt drickande heller. Alltför mycket vatten kan späda ut salthalten i kroppen för mycket och är heller inte bra.

Många hävdar att man ska dricka när man är törstig och att kroppen själv styr behovet genom törstsignalerna. För de flesta stämmer detta, men precis som med hunger kan vi sätta de naturliga signalerna ur spel och då är det bra att ha en ungefärlig ”ram” att hålla sig inom. 1-1,5 liter är lagom för de flesta en vanlig dag när man inte tränat hårt eller utsatts för höga temperaturer.

Vätskebehovet är också mycket olika och beror bl. a på hur mycket vi svettas vilket i sin tur beror på kroppsvikten och -aktiviteten men det finns också individuella skillnader.

När jag var på vandringsresa i Bhutan fick vi tipset att mota huvudvärken på den höga höjden genom att dricka mycket vatten men också att djupandas för att syresätta blodet. DÅ drack vi ibland utan att vara törstiga, men det tillsammans med långsamma djupa andetag tog verkligen bort trycket över pannan.

Idag har jag spelat en golfrunda i ca 35 graders värme och här kan man prata om törst. På 4 timmar drack jag ca 2 liter vatten, mer hann jag inte få i mig, och var ändå rasande törstig när vi kom in till klubbhuset. Koncentrationen svek mot slutet och det tillskriver jag vätskebristen. I ärlighetens namn tillstår jag att jag drack en flaska Singha – den godaste öl jag nånsin druckit! Öl är annars inget jag dricker ofta, men idag var den otroligt läskande. I den stunden var den nog fullkomligt superhälsosam 🙂

När man svettas mycket vilket vi gjorde idag – kläderna var sjöblöta – är det inte bara vatten man måste få i sig. När vi svettas tappar vi salt och det måste ersättas. Här i Thailand äter vi ofta ett ägg med salt eller soja för att återställa saltbalansen. Däremot behöver vi inte socker vilket många tror. Gör man av med mycket energi vilket kan vara fallet om man springer ett långlopp kan det vara befogat med en sportdryck, men en golfrunda eller en långpromenad är tämligen maklig och då är det bättre att ta en frukt eller en smörgås (eller ett saltat ägg). Söta drycker är en av de största bovarna ur hälsosynpunkt!

Body Water Infographics

Body Water Infographics

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar