Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Det är inte bara sockret som är boven…

14 november 2015

Jag befinner mig just nu i Thailand. Vet du vilken krydda som är den allra vanligaste i den thailändska maten? Du kanske gissar på chili eller vitlök? Nej, det allra vanligaste är faktiskt socker… Nästan alla maträtter jag hittills har beställt in har varit söta i smaken, ibland sötsurt men ofta sötsalt. Det är gott, men ibland reagerar mina smaklökar och tycker att det gärna kunde varit mindre sött och ändå lika gott…

Det märkliga som jag ändå funderar över i sammanhanget är att det till för bara ett tiotal år sedan var ganska ovanligt med överviktiga thailändare. Visst stämmer det att många inte hade råd att äta så mycket mer än ris, men faktum kvarstår att socker var och är den vanligaste smaksättaren. Det som nu gör att man ser fler och fler överviktiga barn och ungdomar är nog inte den traditionella maten utan tyvärr den västerländska influensen med alltför stor tillgång till mat. Det är hamburgerrestauranger, KFC och pizzerior i nästan varje gathörn…

Precis som hemma i Sverige är tillgången på mat nästintill obegränsad för dem som har råd och här är maten BILLIG! Hemma är det inte billigt, men vi har skaffat oss vanor som innebär att vi ofta äter mycket mer än vi behöver.

Den slutsats jag drar är att var och en måste finna sitt eget förhållningssätt till denna ständiga ström på föda. Jag blir inte fet av den söta smaken i de thailändska rätterna och jag blir faktiskt inte mer sötsugen här än hemma – tvärtom blir jag nöjd och känner inget behov av en dessert – den har jag liksom fått på köpet. Nu tänker jag inte börja krydda maten hemma med socker, det menar jag inte, men det fick mig faktiskt att fundera lite mer på detta med orsak och verkan… Äter jag bara ”lagom” mycket i förhållande till det jag rör på mig, så blir det balans i energiomsättningen. Och använder jag sockret som en smaksättare, så kanske jag inte behöver äta så många rena sötsaker som BARA innehåller tomma kalorier.

Mitt eget förhållningssätt är fortfarande 5:2-metoden som passar mig. Just här slarvar jag med mina fastedagar, men jag har den som en vardagsbas som jag tillåter mig att göra avsteg ifrån när omständigheterna är lite extraordinära. När jag kommer hem är jag tillbaka på banan! Eller kanske får jag för mig att ta en fastedag här också! Vi får se…

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar