Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Bör man äta Omega3-kapslar när man inte äter fisk?

2 september 2016

Får jag i mig tillräckligt med fett?

Får jag tillräckligt med fett; 1-2tsk smör, 2msk rapsolja, 1dl mandlar och ett ägg? Är vegetarian så jag äter inte fisk. Borde jag skaffa omega3 kapslar?

fish oil on white background

Hej!

Du ställer en fråga som är lite spännande och jag hoppas du ska finna svaret intressant!

När det gäller mängden fett handlar det till stor del om att få balans mellan Omega3 och Omega6. För lite Omega3 gör att balansen rubbas vilket inte är så bra ur inflammatorisk synpunkt. Jag ska inte gå in i alltför mycket detalj här men i korthet bildas Omega3 i gröna växter och alger medan Omega6 bildas i nötter och frön. Eftersom fiskar och gräsätande djur får i sig Omega3 anrikas detta ämne även i fisken, framförallt i fet och viltfångad fisk. Gräsätande djur, dvs kor som fått gräs och hö, liksom vilt och frigående får/lamm innehåller också Omega3 men inte köttdjur uppfödda på spannmål eftersom spannmål är frön.

Nu är det inte helt säkert att du får brist på Omega3, men ju mer fett från frön och nötter du äter desto större blir obalansen mellan Omega3 och Omega6. Jag är ingen doktor och kan inte ge dig ett 100% säkert svar, men rent logiskt kan det finnas anledning för dig att äta Omega3-kapslar. Mängden fett är knappast ett problem – det är det sällan och jag gissar att du äter mer fett än det du beskriver eftersom det gömmer sig en hel del fett i annan mat också, särskilt i mejeriprodukter, oliver, avokado osv.

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar