Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Bäst-före-dag hade passerats för ett halvår sen…

23 juni 2014

Jag tillbringade min midsommar i Omberg tillsammans med ca 120 andra glada golfare. Att bo med helpension är alltid en utmaning, men den här gången gick jag inte upp ett gram – troligen för att det golfades på dagarna och dansades på nätterna 😉

Vi satt och diskuterade maten som serverades vid lunchen i lördags. Det  var en kött- och grönsaksgryta och man behövde inte vara Einstein för att inse att köttet var resterna från det grillade köttet från fredagskvällen. Någon tyckte att det var ”snålt” att servera samma mat, men då protesterade jag! Det var väl jättebra att de använde maten, vad skulle de annars ha gjort? Slängt den eller gett den till grisarna? Den var ju inte på något sätt gammal eller förstörd. Jag förutsätter såklart att den inte hade stått framme i timmar, utan att det var mat som aldrig kom ut från köket till buffén.

matrester

Jag läste nyligen att svenska hushåll slänger 28 kilo ätbar mat per person och år. Det innebär att vi varje år slänger mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor. Hushållens onödiga matsvinn sägs ha en klimatpåverkan motsvarande utsläppen från 200 000 bilar under ett år……

Hur gör du med mat som du har handlat där bäst före-dag har passerats? Slänger du eller använder du ditt lukt- och smaksinne? Bäst-före-dag anger den minsta hållbarhetstid som ett livsmedel har kvar de egenskaper som det normalt förknippas med (lukt, smak, konsistens, färg). Bäst-före dag är enbart en kvalitetsmärkning. Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bäst före-dag. Mjölken surnar, möglar eller ruttnar inte förrän flera dagar senare om den förvarats kallt. Oöppnade förpackningar där syre och mögelsporer inte kommit till klarar sig ännu längre. Ägg kan klara sig flera veckor efter passerat datum om de får stå i kylskåpet. Knäck äggen ett och ett – om de inte är grumliga och luktar illa kan de användas. Om yoghurten eller crème fraichen inte är möglig kan den ätas.  Och så vidare.

Jag serverade min son en lättöl som jag hittade hemma (det dricks inte så mycket öl i mitt hem). När jag vände på burken konstaterade jag att bäst-före-datum hade gått ut för ett halvår sedan. Han märkte inget på smaken och han blev absolut inte sjuk heller!

Med sista förbrukningsdag är det en annan femma! Det är en säkerhetsmärkning och är också den sista dag som tillverkaren garanterar att livsmedlet kan ätas eller drickas utan fara för att bli sjuk. Det är inte tillåtet att sälja eller ge bort ett livsmedel som passerat sista förbrukningsdag, men det kan konsumeras om det förvarats kallt och fortfarande luktar bra. Men här ska man vara försiktig. Köttfärs som har många kontaktytor som är exponerade är känsligt och bör ätas innan sista förbrukningsdag har passerats – särskilt nu på sommaren när vi transporterar våra matvaror i värme. Ett tips kan jag komma med här: Om du vet att du ska handla mat som är känslig för värme – ta med dig en kylväska med kylklamp hemifrån och packa de känsligaste livsmedlen i den – frysvaror, kött, fisk och fågel. Oöppnade mejerivaror klarar sig hyggligt under transporten hem och vacuumförpackade livsmedel likaså.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar