Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Äter du kosttillskott i onödan?

11 februari 2016

För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg om att man bör vara observant på att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Jag läser regelbundet Livsmedelsverkets pressklipp och säga vad man vill om statliga verk, men ofta har de en poäng i sina inlägg.

För ett par veckor sedan läste jag även en intressant artikel om kosttillskott i allmänhet och att många äter dem alldeles i onödan. En del känner sig nästan skrämda av all marknadsföring och tror att de ska bli sjuka om de inte proppar i sig Omega-3-kapslar, multivitamintabletter och andra tillskott. Jag minns en jämförelse med hur mycket persilja man måste äta för att få i sig tillräckligt med järn och det är ju massor MEN vi lever ju inte enbart på persilja…

I korthet sammanfattar jag artikeln så här: De allra flesta av oss som äter en varierad kost får i sig tillräckligt mycket av alla näringsämnen utan att behöva lägga pengar på vitamintabletter eller andra kosttillskott. Undantag är vissa sjukdomstillstånd, personer som äter vegankost (vit. B12), kvinnor som kan tänkas bli gravida (folsyra) och de grupper som behöver D-vitamin (se mitt tidigare blogginlägg).

Man får inte samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som när man äter mycket frukt och grönt. Kroppen tar helt enkelt upp näringen bättre när den kommer från naturlig mat.

  • Många som köper dyra kosttillskott gör det helt i onödan. De luras att tro att de gör något bra för hälsan. Men vanlig mat är alltid bäst, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.
  • SLV:s kostråd på en minut:SLV

Vill du läsa hela artikeln hittar du länken här.

Jag vill också tillägga att alla som försöker gå ner i vikt ska tänka extra mycket på att följa kostråden ovan. Ligger man på ett lågt energiintag under en längre period är det självklart att man inte ska slösa bort sina kalorier på sånt som kroppen inte mår bra av. Vitsen med viktnedgången är ju att må bättre och då blir det motsägelsefullt att äta skräpmat. Istället bör vi sträva efter att på få kalorier få i sig så mycket nyttigheter som möjligt.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar