Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Äter du avokadokärnorna?

4 november 2015

Hej Marie. Det skrivs mycket om avokadons nyttighet men läste på nätet att kärnan är ännu nyttigare t.ex.man river den.Det var en nyhet.Vad har du för åsikt om det?Hälsn.MajBritt

Avokado

Hej MajBritt,

Jag har försökt hitta varifrån denna information kommer och har hittat att Femina skrev om det efter att ha läst en artikel i Daily Mail Online från Australien. Varifrån de har tagit uppgiften har jag inte lyckats få fram.

Alla kärnor och frön är rika på energi och antioxidanter eftersom de är vad som så småningom ska bli en ny planta. Vi äter ju massor av olika frön just för deras näringsinnehåll, men också för att de smakar gott. Vissa kärnor är beska i smaken och kan innehålla onyttiga ämnen – bittermandel t ex är ju giftig i stora mängder. Huruvida avokadokärnor smakar gott eller innehåller bitterämnen vet jag faktiskt inte eftersom det aldrig fallit mig in att prova – de är onekligen ganska hårda. Enligt artikelförfattaren är de ganska skarpa i smaken och hon föreslår därför att man ska använda dem i en smoothie med smakrika bär. I en annan artikel jag hittade på nätet och som lovordar avokadon nyttighet skriver man dock på slutet att nermalda avokadokärnor kan blandas med ost och mjölk och användas som musgift!!!

Jag har alltså inga bekräftade uppgifter på om avokadokärnor är lämpliga som livsmedel och vill därför vara lite försiktig med att förorda att använda dem i mat. Det finns så mycket annat gott och nyttigt, så tillsvidare avstår jag. Jag kan heller inte svara på hur energi- och näringsinnehållet ser ut.

 

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar