Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Ät inte för lite!

10 april 2015

Jag är en kvinna, 33 år, 168 cm och 55-56 kg.
Jag dansar styrdans 2-4 ggr i veckan samt att jag tränar hemma 5-7 ggr i veckan. Jag äter mellan 700 – 1000 kalorier på en dag. Jag är livrädd att gå upp i vikt, men vill veta om jag äter och tränar rätt för att behålla min vikt!?

MVH Klöverdam

Bästa Klöverdam,

Så trevligt det låter med styrdans! Dessutom säger du att du tränar hemma 5-7 gånger per vecka, men inte HUR den träningen ser ut.

Den optimala träningen består av flera olika delar. Det bästa är om du tränar både kondition, styrka, smidighet och koordination. Det behöver inte vara alla delar varje gång, men all träning som syftar till att stärka kroppen i olika avseenden är bra. Vardagsmotion bör du utföra dagligen, dvs röra på kroppen med promenader, cykling osv. Tuffare träning där du ökar pulsen rejält eller tar ut dig styrkemässigt kan räcka 2-4 ggr/vecka.

Om du tränar som du säger äter du på tok för lite. Kroppen har mycket svårt att tillgodogöra sig tillräckligt med näring om du under en längre period ligger under 1500 kcal. Ju mer du rör dig, desto mer kan och bör du också äta. För att bibehålla din nuvarande vikt bör du ligga runt 2000 kcal/dag.

Du har en mycket låg vikt idag och jag undrar varför du är livrädd att gå upp i vikt? Jag gissar att du skulle må bra av några kilo till – idag har du minimalt med reserver. Du ligger på 19,5-19,8 i BMI vilket är på gränsen till undervikt. Ta dig en funderare på hur du vill må och vilket som är orsaken till ditt viktideal. En stark kropp med en funktionell byggnad kan bära en högre vikt och då behöver man inte ligga på ett så lågt energiintag att man får risk för undernäring.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar