Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Är glutenfritt farligt om man inte är intolerant?

23 november 2015

Jag är en kvinna 30 år och äter glutenfritt pga IBS. Celiaki (laktosintolerans) är testat, likaså laktosintolerans – båda negativa. Är det farligt att äta glutenfritt
trots att man inte har celiaki? Jag äter nu vegetariskt med fisk mellan
1-2 ggr i veckan. Bmi är dock bara 16 och jag skulle vilja gå upp i vikt 5 kg.

Mitt svar måste bli att det inte är farligt att äta glutenfritt, men frågan är om det är nödvändigt? Känner du själv att du mår bättre av en glutenfri kost är det självklart att föredra, men du kanske inte behöver utesluta alla livsmedel som innehåller gluten. Kanske du ska testa dig fram till det som din mage mår bäst av?

Många dietister hävdar att vi som tål gluten också behöver äta dessa livsmedel. Min tro är att man ska äta så många olika livsmedel som möjligt för att öka chansen att få i sig alla nyttigheter som kroppen behöver, men också för att minska risken för att få i sig för mycket av något som inte är så bra.

Jag tycker också att det är viktigt att vi njuter av maten och väljer med både hjärna och hjärta, dvs att vi väljer nyttig och bra mat som grund men också tillåter oss att njuta av små godbitar bara för själens skull!

Brain & heart character illustration

Du inser att du är underviktig och att du behöver gå upp några kilon i vikt. Jag skulle råda dig att äta allsidigt men välja såna livsmedel som du mår bäst av. Nötter, avokado, oliver är utmärkta och nyttiga energikällor som det är ganska lätt att få i sig för att öka kaloriintaget. Om du har svårt att äta mycket bör du istället försöka äta lite oftare – gärna var tredje timme. Läs också gärna ett blogginlägg som besvarat en fråga om viktuppgång sen tidigare.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar