Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Är det okej att äta sötad kvarg?

7 februari 2014

Hej!! Jag håller på att gå ner i vikt, från 70kg till runt 60!!

Jag tränar flera gånger i veckan , mellan 4-6 det varierar lite. Jag äter bra, inget godis eller sådant längre.

Jag och min pojkvän har nu hittat en kvarg från Skånemejerier som är så himla god. Finna i smakerna vanilj och jordgubb. Dessa innehåller ca 90 kcal per 100g. Då är endast 0,2g fett. Ca 6g protein. Detta låter för mig naturligtvis bra men sen har jag helt hakat upp på att de innehåller ca 15 g (olika på smakerna)kolhydrater varav 13,9g är socker.. Jag tycker såååå mycket om denna kvargen att äta litegrand till frukosten eller mellanmål. Men har hakat upp mig på sockret, kan jag fortsätta äta lite några gånger i veckan eller blir det onyttigt för mig?
Julia

Mitt svar:

Det är jättebra att du kollar på förpackningen hur mycket socker som ingår i det du äter, men man ska inte låta sockerhetsen gå till överdrift heller. Det du äter i stora mängder ska du vara noga med – det är ju det totala sockerintaget som är väsentligt att begränsa. Vanlig fruktyoghurt t ex som du äter ett par deciliter av och dessutom kanske tillsammans med sötade flingor – där kan det bli för mycket socker, särskilt om du betraktar det som en fullvärdig måltid. Du ska alltså ha koll på ditt totala sockerintag och även i vilket sammanhang du får i dig sockret.

Om du exempelvis ätit en måltid som är balanserad med protein, fett och lååångsamma kolhydrater och avslutar med en lite söt dessert ger sockret inte samma glykemiska belastning som om du enbart äter något sött som mellanmål. Därför är det bättre att använda naturell kvarg och smaksätta den med lite vaniljpulver om man serverar kvargen som mellanmål tillsammans med frukt som också innehåller mycket socker.

Så – om du som du skriver tar en liten klick av den sötade kvargen som även innehåller en del protein, behöver du knappast bekymra dig, särskilt som du har slutat med annat sött och att dina matvanor är bra. Njut med gott samvete av små mängder och lycka till med resten av viktminskningen!

Marie

1 kvarg

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar