Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

5:2-metoden fungerar enligt forskare!

19 maj 2014

Jag är inte ett smack förvånad, men jätteglad att min känsla stämmer. När jag först hörde talas om korttidsfasta för över ett år sedan fastnade jag direkt och kände att det skulle passa mig och att det borde passa många andra.

Nu har det kommit en stor studie som visar att 5:2 har en positiv effekt på hälsan och att den också ger viktminskning. Det är Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på Karolinska universitetssjukhuset som ligger bakom studien och resultatet är slående. 99 % av de som ingår i testgruppen har gått ner i vikt i olika grad och alla har fått förbättrade hälsovärden. Du kan läsa mer om den här studien på SvT:s hemsida.

Även om en studie alltid ska tas med en nypa salt och denna ännu inte är färdig, så är min känsla ändå att den här metoden har kommit för att stanna. Många trodde i början att det var en fluga, men jag är övertygad om att många av oss som lever i västvärldens överflöd behöver något som hjälper oss att begränsa vårt intag av föda. Eftersom vi är alldeles för många som inte klarar att alltid hålla igen, är det supersmart att varva vanliga ätdagar med halvfasta. Däremot varnar Kerstin Brismar personer med ätstörningsproblematik att fasta eftersom det blir mycket fokus på maten.

I kväll sänds ett uppföljningsprogram om 5:2 i Vetenskapens värld i SvT1 kl. 20.00. Jag kommer att kika med stort intresse!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar