Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Två nya 5:2-frågor – varför fortsätter inte vikten ner?

15 maj 2014

Två inte alltför ovanliga frågor försöker jag ge ett rimligt svar på här:

Fråga 1:

Jag startade min 5:2 resa i aug. 2013 och testade på lite smått. Vikten var 100,7. I dec hade jag trots allt kommit ner till 96. Nu tycks jag ha fastnat på ett läge runt 97 upp och ner. Mest blir det fasta två ggr/v och ibland en gång bara. Magen verkar stanna av när jag fastar och sen tar det någon dag innan den kommer igång igen. Jag tycker inte att jag äter så stora portioner på mina ätardagar, sällan godis, möjligen i chokladbit till fredags fikat och sparsamt med fikabröd. På mina fastedagar så hoppar jag över frukost men tar mina två knäckemackor på fm fikat, ev en kålsoppa till lunch och någon lämplig mat till middag. Jag vill gärna kunna ta en macka till kvällskaffet, drar ner på middag för att kunna göra det. Håller 500 kcal bra tycker jag. Vad ska jag förändra? Läser just nu ditt lilla 5:2 häfte och känner igen mig i så mycket ur den. Hälsningar Eva

Svar:

Jag anar av ditt ibland lite diffusa uttryckssätt att svaret ligger i att du är en smula halvhjärtad på din 5:2-resa. Du ”tycker inte att…”, ”möjligen”, ”sparsamt”, ”vill gärna” osv… Du skriver också att du känner igen dig i mycket ur min bok ”5:2 för kvinnor”.

Allt detta tyder på att du inte är konsekvent i hur du äter och hur du tolkar 5:2. Vill du få ett tydligt resultat måste du vara bestämd och hålla tvärkoll på vad du äter – särskilt om du nu är lite lik mig i ditt beteende.

När jag är noga går jag ner i vikt, när jag slarvar står jag still eller t o m går upp i vikt trots att jag har en fastedag i veckan. Vad jag måste göra för att få en tydlig viktnedgång är att jag börjar registrera ALLT jag äter. Då blir det plötsligt tydligt hur många kcal som ramlar in och det blir mycket lättare att vara konsekvent. Du kommer troligen också att tycka att det blir ganska roligt!

Mitt råd till dig blir följaktligen att antingen gå med i 5:2-klubben där du kan registrera all mat du äter och dessutom chatta med oss experter och få tips och råd av andra. Vill du inte gå med där, kan du använda MåBra:s kaloritabell + papper och penna och på så sätt räkna kalorier. Överskrid inte 500 kcal på fastedagarna och håll dig under 1800 kcal övriga dagar, så ska du se att viktminskningen kommer igång igen. Lycka till!

Fråga 2:

Är det 500 kcal på 24 eller 32 timmar ? Tycker inte att det händer något med vikten just nu!

Svar:

Det är grundtanken att dina 500 kcal ska räcka hela dagen + natten före och efter om du lever efter 5:2-metoden. Vill du istället använda 24-timmarsmetoden kan du äta ett mål t ex klockan 18.00 och sedan inte äta något alls förrän kl. 18.00 nästa dag. Då helfastar du alltså i 24 timmar och dricker bara vatten/kaffe/te och har inga 500 kcal att räkna med. Risken är annars att du äter 500 kcal under dagen och sedan en vanlig middag och då blir effekten inte särskilt märkbar. Kanske det är anledningen till din uteblivna viktminskning. Annars hittar du fler förslag i frågan här ovanför.

papper o penna

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar