Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

4 teskedar olivolja/dag ger bättre hjärthälsa?

14 september 2016
Doktor Michael Mosleys studier visar hur rätt sorts olja kan förbättra din hjärthälsa

olivolja

Igår kväll tittade jag på ett nytt program i serien ”Medicin med Mosley” Det handlade bl. a om nyttan av att konsumera olivolja för att förbättra hjärthälsan.

Doktor Michael Mosley har gjort nya tester för att visa hur vi kan leva mer hälsosamt än tidigare. En studie visar att endast 20 ml olivolja dagligen dramatiskt gör hjärtat friskare. Testet visar också att det inte spelar någon roll om vi väljer den dyrare jungfruoljan eller ordinär olivolja. Huvudsaken är att den äts ”rå”, dvs att den inte upphettas, vilket förstör en del av dess egenskaper. Ät alltså olivoljan som dressing på salladen eller sug upp lite olja i en bit gott bröd.

Hans team har också jämfört skillnaden i effekt om man byter ut olivoljan mot rapsolja eller solrosolja. Studien visar att varken den fleromättade solrosoljan eller den enkelomättade rapsoljan har någon positiv effekt som alls liknar den som olivoljan ger. Varför är en gåta, men slutsatsen kvarstår: ät 20 ml olivolja dagligen så förbättrar du din hjärthälsa.

I samma program försöker Michael Mosley också få fram bevis för om det är skadligt att äta kött eller om det är nyttigt. Här är forskarna totalt oense och det hela landar i rådet: Ät kött, men med måtta, dvs i snitt 70 g magert kött/dag. Har du nån gång hört mig säga det….. – ät lite av allt och sprid riskerna…..:)

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar